Novosti

Novosti (172)

Petak, 09 Prosinac 2022 10:23

"NOVOGODIŠNJI POŠTAR"

Napisao/la

„ NOVOGODIŠNJI POŠTAR“ – mjuzikl

Studio Suncokret iz Splita gostovao je u našem vrtiću s prigodnim edukativnim lutkarskim mjuziklom „Novogodišnji poštar“

Svake godine u prosincu najzaposleniji čovjek je – poštar. On mora uručiti Djeda Mrazu na tisuće pisama u kojima djeca pišu što bi željela da im donese za Božić i Novu godinu. Ali i uz najbolju volju, sve mu je krenulo naopako. Zagubio je torbu, zaglavio se u liftu, izgubio se u snijegu i umalo zakasnio uručiti pisma sa dječjim željama. Djevojčica Lana i dječak Mirko ga neprestano požuruju, ali bez pomoći Patuljka i Snješka poštar bi teško obavio ovaj slatki novogodišnji zadatak.

Lutkarski mjuzikl“ Novogodišnji poštar“  ponudio nam je  nekoliko prekrasnih prigodnih songova,  interaktivni doživljaj kićenja jelke i brojne vesele zgode i nezgode našeg poštara.

Pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

Utorak, 06 Prosinac 2022 12:06

SV.NIKOLA - OMILJEN SVETAC NAJMLAĐIH

Napisao/la

SVETI NIKOLA RAZVESELO DJECU VRTIĆA TAMARIS

Sveti Nikola vrlo je omiljen svetac, posebno među djecom, pa je razumljivo kako su oko njega vezane i mnogobrojne legende i priče, koje imaju za cilj potaknuti i djecu i odrasle na darežljivost i milosrđe, što su bile glavne odlike toga sveca.

Jednom davno, u jednom gradu, živjele su tri siromašne sestre. Sveti Nikola im je želio pomoći pa im je noću kroz dimnjak ubacio tri zlatnika u kuću. Zlatnici nisu pali u ognjište, već u čarape koje su sestre sušile na njemu. Sestre su drugog jutra bile presretne. Od tog dana djeca na dan svetog Nikole objese svoje čarape očekujući poklon iznenađenja.

Sveti Nikola je čuo za nekog plemića u gradu koji je ostao bez novca, a trebao je udati svoje tri kćeri. Pribavio mu je miraz tako da je tri noći zaredom ubacivao kroz plemićev prozor po jednu vrećicu zlatnika. Otkrili su ga kad je ubacivao treću vrećicu, no on zamoli plemića da to nikome ne kaže.

Priča govori kako je sveti Nikola krenuo na hodočašće u Svetu zemlju (Palestina). Za putovanja nastala je oluja i lađa, udarana velikim valovima, gotovo potonu. Sveti Nikola zaprijeti valovima i oni se smire. Tako sveti Nikola postade zaštitnikom mornara i putnika, a njegova se slika susreće u gotovo svakoj luci na svijetu.

Vrativši se iz Palestine, sveti Nikola stigne u Miru. Nadbiskup toga lučkog grada, koji je naslijedio Nikolina strica, upravo je preminuo. Svećenstvo odluči da će za biskupa izabrati onoga tko od svećenika prvi sljedećeg jutra uđe u crkvu. Rano ujutro pođe Nikola u crkvu na molitvu, i tako ga izaberu za biskupa.

Jedna od najuzbudljivijih legendi o svetom Nikoli kazuje kako je on došao u neku gostionicu i otkrio da opaki gostioničar krade malu djecu. Pregledavši prostorije, sveti Nikola pronađe troje dječice sakrivene u posudi za rasol. Sveti Nikola ih je spasio i tako postao zaštitnikom male djece.

Danas je sveti Nikola svojim posjetom, druženjem i podjelom poklona razveselio sve naše vrtićance.

pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

Petak, 02 Prosinac 2022 10:03

SLUČAJNI SPASILAC

Napisao/la

Slučajni spasilac

U suradnji sa Crvenim križem Vodice za naše je djelatnike  održana  druga po redu edukacija o pružanju prve pomoći. Edukaciju je vodila  dr. Vanja Letica koja  je na stručan i zanimljiv način prenijela neka nova znanja i obnovila već postojeća kako bismo bili spremni staloženo i bez panike pružiti prvu pomoć,spriječiti daljnje komplikacije i najvažnije, spasiti nečiji život.Teorijskim i praktičnim dijelom edukacije djelatnici su se upoznali kako postupiti kada je dijete bez svijesti,kod epileptičnog napadaja,krvarenja iz nosa,lakših i težih ozljeda,kako reagirati u slučaju gušenja i pravilno izvesti Heimlichov zahvat,kako  pravilno pružiti reanimaciju… Edukacija se provodi u sklopu projekta Sigurnost na vodi Hrvatskog Crvenog križa.

Hvala svim sudionicima ove radionice-Crvenom križu Vodice,dr. Vanji Letica i našim vrijednim djelatnicama…

Marina Juričev-Martinčev,zdravstvena voditeljica

Ponedjeljak, 28 Studeni 2022 09:09

NAŠE TEKUĆE ZLATO

Napisao/la

NAŠE TEKUĆE ZLATO

Tradicija i običaji lokalne zajednice žive i u dječjem vrtiću Tamaris a maslinarstvo je jedna od najstarijih tradicijskih djelatnosti našeg mjesta. Kako je veliki broj djece proteklog mjeseca u svojim obiteljima bio je uključen u branje maslina, ona je i u našem vrtiću bila jedna od jesenskih tema rada. Omogućen je doživlaj masline kroz sva osjetila. Djeca su bila u maslinicima, razgovaralo se o hranjivim i ljekovitim svojstvima njenog ploda, crtali su, modelirali masline, konzervirali su ih, jeli plodove i degustirali ulje. Posjet uljari sv.Ivan Vodice, koja nas uvijek rado ugosti, omogućio je djeci upoznavanje s cijelim procesom prerade masline i proizvodnje maslinovog ulja od čišćenja ploda masline od grančica i lišća, pranje, mljevenje i filtriranje ulja. Pozorno su pratili cijeđenje ulja i punjenje pripremljenih posuda.

peadgoginja Zvjezdana Babić,prof.

Četvrtak, 17 Studeni 2022 11:20

DAN SJEĆANJA NA GRAD VUKOVAR I ŠKABRNJU

Napisao/la

DAN SJEĆANJA NA GRAD VUKOVAR I ŠKABRNJU

 U svim objektima dječjeg vrtića Tamaris simboličnim paljenjem lampiona obilježili smo Dan sjećanja na Grad Vukovar i Škabrnju (18. studenog) s ciljem prenošenja poruke mira, prihvaćanja različitosti i suosjećanja.

 

Četvrtak, 17 Studeni 2022 08:56

PREDSTAVA ŠUMICA U ŠIBENSKOM KAZALIŠTU

Napisao/la

PREDSTAVA ŠUMICA

Nakon podužeg zimskog sna, naši nespretni ali veseli junaci, Vjeverica i Zeko krenuli su u novu avanturu. Ovoga puta je pred njima težak zadatak. Naime, treba spasiti šumicu s njihova proplanka od pošasti zvane ''sječa'' . Je li im, i kako, to pošlo za rukom, odnosno šapicama, uz pomoć ostalih stanovnika šumice, djeca vrtića Tamaris vidjela su u ovoj novoj epizodi, nastavku priče o njihovim zgodama i nezgodama u šibenskom kazalištu.

 

Srijeda, 16 Studeni 2022 06:58

DANI KRUHA

Napisao/la

DANI KRUHA – DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Mjesec listopad u dječjem vrtiću Tamaris posvećen je Danima zahvalnosti za plodove zemlje i Danima kruha. U kruhu je sadržana sva simbolika ljudskog života. U njemu je dano sve ono što čovjek ulaže da bi preživio. Kruh je jednostavno život i od njega možemo puno naučiti. Zbog toga ga, kao poticaj, koristimo, njegujemo i produbljujemo u našem odgojno-obrazovnom radu s djecom. “Od zrna do kruha” ime je kolaža bogatih aktivnost koje smo s posebnom pažnjom osmislili i provodili s djecom u vrtiću.

pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.

Četvrtak, 27 Listopad 2022 11:03

NAŠ PRVI IZLET AUTOBUSOM

Napisao/la

                                   NAŠ PRVI IZLET

U našem vrtiću nastojimo obogatiti dječji doživljaj svijeta kojeg ono spoznaje u izravnom kontaktu na način da im omogućujemo što više poticaja, podražaja i iskustava, sobodu istraživanja, eksperimentiranja, igranja različitim materijalma, dovoljno prostora i vremena za trčanje i penjanje u što prirodnijem okolišu. Odlazak na izlet u prirodu je idealan način. Boravak s prijateljima izvan poznatog vrtićkog okruženja prigoda je da dijete spoznaje svoje mogućnosti i ograničenja u jednoj novoj situaciji s grupom vršnjaka i navikava se slijediti dogovorena pravila ponašanja i komunikacije. Petogodišnjaci vrtića Tamaris na svom prvom izletu u šetnji kroz Skradin doživjeli su boje jeseni, promatrali su ćubastog gnjurca, labudove i ribice, penjali se pontonskim mostm, na prekrasnom igralištu pojeli užinu i igrali se na igralima. Posjetom doma obitelji Pere Bačića koji su nas lijepo ugostili, djeca su upoznali kanarince i razne vrste papiga a vidjeli su i velikog papigaj Peru koji zna govoriti. Puni doživljaja vratili smo se u naš vrtić.

pedagoginja Zvjezdana Babić,prof.