Četvrtak, 11 Siječanj 2018 12:16

JAČANJE IMUNITETA KOD DJECE U DESET KORAKA

 

Djeca su svakodnevno izložena velikom broju virusa i bakterija no to neće jednako utjecati na svu djecu. Neka će se uspješno boriti protiv raznih mikroba,a drugi će češće obolijevati,primjerice od prehlade ili gripe.

Kako pojačati imunološki sustav te povećati broj i aktivnost bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija?

 

1.OSIGURAJTE DJETETU DOVOLJNO SNA-djeca u predškolskoj dobi trebala bi spavati 10 do 13 sati dnevno.

2.PAZITE NA UNOS TEKUĆINE-osjet žeđi kod djece nije razvijen u jednakoj mjeri kao kod odraslih osoba. Djetetu je potrebno oko 100 ml tekućine dnevno po kilogramu tjelesne težine-dakle dijete od 10 kg treba 1 l tekućine. Izbjegavajte zaslađene i gazirane napitke,nudite djetetu vodu ili prirodne sokove.

3.URAVNOTEŽENA PREHRANA-u svakodnevnu prehranu uvrstite svježe voće i povrće, orašaste plodove,sjemenke,grah i cjelovite žitarice. Preporučuje se i konzumacija žutog povrća koje sadrži karotenoide-prirodnu tvar koja potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.

4.REDUCIRAJTE UNOS ŠEĆERA I UMJETNIH SLADILA-konzumacija šećera smanjuje broj i funkciju bijelih krvnih stanica i time direktno narušava imunitet djeteta.

5.PROBIOTICI- uspostavljaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija,poboljšavaju fagocitozu koju bijele krvne stanice koriste za onesposobljavanje bakterija, doprinose povećanju  T- limfocita  te stanica prirodnih ubojica (limfociti koji uništavaju tumorske stanice i mikrobe).

6.DOBRE MASTI-nezasićene masne kiseline povećavaju aktivnost bijelih krvnih stanica. Dobar izvor Omega-3 masnih kiselina su tuna i losos te jaje,orašasti plodovi, i laneno ulje koje možete dodati u žitarice. Istraživanja pokazuju da djeca koja konzumiraju pola žličice lanenog ulja dnevno imaju manje i manje ozbiljne respiratorne infekcije.

7.VITAMINI I MINERALI -osobito vitamin C,vitamin D,vitamin E,cink i selen-povećavaju proizvodnju bijelih krvnih stanica,interferona,aktiviraju imunološki sustav, antioksidansi su…Potrebnu količinu vitamina i minerala najpoželjnije je osigurati raznovrsnom i zdravom prehranom.

8.PRIRODNI PREPARATI-ehinacea,matična mliječ, kolostrum-preparati koji se mogu nabaviti u ljekarnama te se koriste prema uputama,a najbolje je posavjetovati se sa liječnikom.

9.IZBJEGAVAJTE NEPOTREBNE ANTIBIOTIKE-oni mogu ozbiljno oslabiti imunološki sustav djeteta,ali i izgraditi otpornost bakterija na sam lijek.

10.REKREACIJA I BORAVAK NA SVJEŽEM ZRAKU-već umjerena tjelesna aktivnost potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica,a kod pojačane tjelesne aktivnosti srce pumpa više krvi te obrambene stanice brže putuju tijelom. Boravak na svježem zraku jača imunitet djeteta.

Iz literature pripremila:

Marina Juričev-M.,zdrav. voditeljica

Ponedjeljak, 26 Lipanj 2017 11:18

 STANJA POVEZANA S IZLAGANJEM VISOKIM TEMPERATURAMA OKOLIŠA

Medicinska stanja povezana s izlaganjem visokim temperaturama okoliša uključuju toplinske grčeve,toplinsku iscrpljenost,sunčanicu i toplinski udar.

Kod visokih temperatura okoline tijelo regulira tjelesnu temperaturu cirkuliranjem krvi i znojenjem. Pri hipertermiji,nužno je povećano znojenje kako bi se tijelo rashladilo,a to se postiže protjecanjem veće količine krvi kroz kožu. Zbog toga u organizmu nastaju manjak krvi (što može uzrokovati poremećaje krvnog tlaka) i ubrzan rad srca (krvotok se ubrzava kako bi se što više krvi rashladilo). Tijelo koristi krv kao rashladnu tekućinu i štiti najvažnije organe,u prvom redu mozak. Toplina uzrokuje vazodilataciju (širenje) krvnih žila mozga i moždanih ovojnica,što dovodi do njihove povećane propusnosti. Zbog toga može nastati edem (oteklina) mozga ili intrakranijalno krvarenje (krvarenje unutar lubanje).

 • Toplinski grčevi

Na visokim temperaturama zbog intenzivnog znojenja iz organizma se gube tekućina i sol (elektroliti). Teži gubitak elektrolita u mišićnim stanicama može uzrokovati bolne grčeve koji se najčešće javljaju u rukama,nogama ili području trbuha. Kako bi se spriječio nastanak grčeva,važno je unositi dovoljno tekućine i soli,što se postiže pravilnom prehranom i pijenjem vode i bezalkoholnih napitaka. Ako dođe do grčeva,osoba treba prestati s fizičkom aktivnosti i uzimati što više tekućine sa soli (najbolji su izotonični napitci). Blaga masaža također može pomoći da grčevi prije prestanu.

 • Toplinska iscrpljenost

Toplinska iscrpljenost je uzrokovana prekomjernim znojenjem koje dovodi do dehidracije i gubitka elektrolita. Zbog dehidracije,znojenje se smanjuje,a poremećaj postaje sve ozbiljniji te ako se ne liječi može dovesti do toplinskog udara.

Toplinska iscrpljenost se očituje:hladnom,vlažnom i blijedom kožom;osjećajem žeđi;nervozom;glavoboljom;mučninom i povraćanjem;umorom;ubrzanim i slabo pipljivim pulsom;ubrzanim i plitkim disanjem;bolnim grčevima mišića;gubitkom aktivnosti;nesvjesticom.

Terapija:osobu treba skloniti sa sunca,pomoći joj da se rashladi i to skidanjem odjeće,laganim polijevanjem vodom sobne temperatura ili oblozima koji se moraju redovito mijenjati. Također je jako važno da osoba pije što više tekućine-vode ili bezalkoholnih napitaka. Nakon toplinske iscrpljenosti organizam se mora nekoliko dana odmarati uz raznoliku,laganu prehranu i uzimanje tekućine.

 

 • Sunčanica

Sunčanica nastaje kombinacijom pregrijavanja tijela i duljeg izlaganja nezaštićene glave,osobito zatiljka,sunčevom zračenju. Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje u teškim slučajevima može dovesti do kome sa smrtnim ishodom. Naime,sunčanica je direktna posljedica djelovanja topline na mozak i krvne žile koje postaju propusne za tekućinu i uzrokuju oticanje moždanog tkiva i krvarenje unutar njega.

Simptomi sunčanice uključuju suhu kožu uz osjetno povišenu temperaturu,glavobolju, vrtoglavicu,nemir smušenost,crvenilo lica. Ukoliko se osoba ne skloni sa sunca,ubrzo će osjetiti zujanje u ušima,probleme sa vidom i malaksalost,a u teškim slučajevima nastupit će omamljenost,širenje zjenica i gubitak svijesti uz ubrzani puls i plitko,ubrzano disanje.

Terapija:osobu treba odmah smjestiti u hladovinu,u polu ležeći položaj i pomoći joj da se rashladi skidanjem odjeće,laganim polijevanjem vode (sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak. U slučaju nesvjestice osobu treba poleći na bok i obavezno potražiti liječničku pomoć. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati,a s hlađenjem se može prestati tek kad se ona snizi ispod 38oC.Unesrećenoj osobi treba davati hladne napitke,ako je pri svijesti.

Nakon sunčanice glavobolja može potrajati danima kao i osjetljivost na zvukove i vizualne podražaje,šum u ušima te razdražljivost. Stoga se unesrećeni mora odmarati u prohladnoj,zamračenoj i mirnoj  prostoriji,bez televizora,radija i računala.

 • Toplinski udar

Najopasnije je stanje koje nastaje kao posljedica izlaganja visokim temperaturama. On nastaje zbog potpunog sloma prirodnih mehanizama zaduženih za termoregulaciju tijela te se tijelo nije u stanju ohladiti,već nastaje ekstremno povišenje tjelesne temperature (od 42 oC do 44 oC). To je potencijalno smrtonosno stanje i zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju. Osim zbog izlaganja visokim temperaturama okoline,do njega može doći i zbog drugih čimbenika koji otežavaju izdavanje tjelesne temperature,kao što su prekomjerna vlažnost zraka,intenzivna tjelesna aktivnost ili nepravilan rad žlijezda znojnica koji nastaje kod npr. dubljih opeklina.

Simptomi:povišena tjelesna temperatura-iznad 40oC;crvena ,topla,suha koža;jaka glavobolja;mučnina i vrtoglavica;smetenost;ubrzan i nježan puls;ubrzano i plitko disanje;gubitak svijesti;smanjenje količine urina uz tamniju boju urina.

Terapija:unesrećenog skloniti u hladovinu ili klimatiziranu prostoriju te ga razodijenuti. Tuširati ga hladnom vodom(15-18 oC) ili stavljati obloge. Može se koristiti i namakanje u kadi uz istodobno masiranje kako bi se potakla cirkulacija i poboljšalo rashlađivanje. Voda ne smije biti hladnija od 15 oC jer tada nastaje stezanje krvnih žila koje može smanjiti izdavanje topline. Nakon pružene prve pomoći,unesrećenika treba što prije pregledati liječnik.

 

v  Prva pomoć za sva stanja povezana sa izlaganjem visokim temperaturama okoliša:

1.Unesrećenika treba skloniti u hladovinu ili klimatiziranu prostoriju.

2.Treba mu skinuti odjeću.

3.Ako je pri svijesti,unesrećenika treba poleći s podignutim nogama. Ako je bez svijesti,treba ga staviti u bočni položaj.

4.Unesrećenika treba blago polijevati s vodom sobne temperature ili ga obložiti mokrim ručnicima ili plahtama.Za hlađenje se može upotrijebiti i ventilator.

5.Unesrećenik koji se oporavio treba popiti što više vode.

6.Ako je unesrećeni bez svijesti ili sumnjate da je pretrpio toplinski udar što prije pozovite medicinsku pomoć.

 

Prevencija stanja povezanih s izlaganjem visokim temperaturama okoliša

 • Potrebno je piti 8 do 10 čaša vode na dan,bez obzira jeste li žedni ili ne.
 • Tijekom perioda fizičke aktivnosti ili iscrpljenosti,potrebno je piti dodatne količine vode. Ako se jako znojite,sportska izotonična pića su dobar izbor za vas.
 • Izbjegavajte pića koja sadržavaju kofein ili alkohol jer ona izazivaju dehidraciju.
 • Kada je god moguće,budite fizički aktivni tijekom hladnijeg dijela dana.
 • Tijekom najtoplijeg dijela dana,između 11 i 16 sati,izbjegavajte boravak na otvorenom i bilo kakve fizičke aktivnosti.
 • Nosite prozračnu odjeću i šešir širokog oboda.
 • Prilikom izlaganja suncu zaštitite se odjećom i koristite kreme  sa zaštitnim faktorom iznad 15 SPF kako biste izbjegli nastanak opeklina na koži. Opekline umanjuju sposobnost rashlađivanja tijela.
 • Jedite laganu hranu,uzimajte puno voća i povrća.
 • Jedite više manjih obroka tijekom dana.

Izvor:portal Pliva zdravlje;NZZJZ SDŽ-a

Iz literature pripremila:

Marina Juričev-M.,zdrav. voditeljica

Utorak, 14 Ožujak 2017 08:39

„CIJEPLJENJE-NE CIJEPLJENJE“-RIZICI I
POSLJEDICE

Pozivamo vas
na predavanje-diskusiju koju će voditi dr. Željko Huljev,epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske
županije, na temu „Cijepljenje-ne
cijepljenje“-rizici i posljedice. Predavanje će se održati u
multimedijalnoj dvorani Gradske
knjižnice Vodice u četvrtak 16.03.,s
početkom u 17 sati i 30 minuta.

Četvrtak, 17 Studeni 2016 13:27

17. Studeni-Svjetski dan prijevremeno rođene djece U Hrvatskoj se oko 2500 djece godišnje rodi prijevremeno,odnosno prije 37. tjedna trudnoće. Zahvaljujući modernoj medicini ,prijevremeno rođena djeca danas imaju veće šanse za preživljavanje čija stopa iznosi čak 90%. Prerano rođena djeca mogu imati brojne poteškoće sa psihičkim i fizičkim zdravljem no redovitim i pojačanim nadzorom te pravilnom i pravovremenom reakcijom te poteškoće mogu biti uspješno prevladane ili minimalizirane. Cilj obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pozornosti na globalni problem prijevremenog rođenja koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi,i u razvijenim i nerazvijenim zemljama,te drugi po redu uzrok smrti djece do pete godine starosti. Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je postala simbolom Svjetskog dana prijevremenog rođenja. Tekst pripremila:Marina Juričev-Martinčev, zdravstvena voditeljica

Utorak, 05 Srpanj 2016 09:42

MORSKE OPASNOSTI

Uživanje u morskim radostima-plivanju,pecanju,brčkanju...može nam donijeti i pokoji neugodan susret sa meduzom,vlasuljom,ježincem i sl.Kako postupiti i pružiti prvu pomoć pročitajte u slijedećem tekstu.

 

UBOD MEDUZE

Otrov iz lovki meduza izaziva prodornu bol sličnu boli opekline,zatim crvenilo/osip kože,oteklinu i pojavu mjehurića.Nakon uboda bitno je ostati miran,ne trljati mjesto uboda,isprati morskom vodom (nikako slatkom jer to pojačava osjećaj boli).Mjesto uboda dobro je isprati i octom ili alkoholom.Ako je zahvaćena ruka ili noga potrebno je imobilizirati ju.Ubodi u području očiju,lica,usta ili genitalija zahtijevaju hitnu liječničku pomoć jer mogu dovesti do trajnog oštećenja vida,smetnji gutanja i disanja.

Potrebno je upozoriti da i mrtva meduza može opeći te je ne treba dirati.

 

UBOD VLASULJE

Pri dodiru s vlasuljom osjeti se ubod poput žalca.Nakon nekoliko minuta pojave se na koži crveni krugovi/osip koji obično nestanu tijekom jednog dana.Ponekad se mogu javiti i mjehurići na koži,a zbog svrbeža često se razvije i sekundarna
infekcija kože.Ubod se treba isprati morskom vodom i vinskim octom,a kod jačih simptoma liječnici propisuju antihistaminske i kortikosteroidne preparate.

U težim slučajevima,ako je zahvaćena veća površina kože (najčešće kod djece),može se javiti mišićna bol,povišena temperatura,povraćanje,gubitak svijesti.Tada je nužno zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

 

UBOD MORSKOG JEŽINCA

Bodlje ježinca prodiru duboko u tkivo,gdje mogu zaostati i uzrokovati dodatne komplikacije(gnojenje,stalna bol i sl.).Mjesto uboda potrebno je dezinficirati te sterilnom iglom izvaditi bodlje.Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili se rana već inficirala,najbolje je javiti se liječniku.

 

OTROVNE RIBE

U skupinu otrovnih riba spadaju ribe paukovke,škarpinke i ražolike ribe.Otrov je vrlo jak,sličan zmijskom.Bol koja se javlja je žestoka,pulsirajuća,širi se od mjesta uboda kojeoteče i mijenja boju (od sasvim bijele preko crvene do tamnomodre),a mogu se pojaviti i mjehurići.Ranu treba isprati,a ostatke otrovnih bodlji odmah izvaditi.Kako je otrov termolabilan,odnosno osjetljiv na povišenu temperaturu,ubodeni dio tijela treba uroniti u vruću vodu (voda treba biti što veće temperature,koliko se može izdržati,a da se ne opečete,jer prag bola iznosi oko 46°C),u vremenu od 30-60 min. Kod teških slučajeva uboda ribe pauka može se pojaviti opća reakcija organizma na otrov u smislu vrtoglavice,opće slabosti,znojenja,povišene tjelesne temperature, nesvjestice, problema s disanjem i radom srca.Unesrećenog je potrebno što hitnije dopremiti u najbližu zdravstvenu ustanovu,te ako je potrebno provesti postupak oživljavanja.

Iz literature pripremila:

Marina Juričev-M.,zdrav. voditeljica

Utorak, 23 Veljača 2016 08:04

KAŠALJ U DJEČJOJ DOBI

Kašalj je prirodni način odstranjivanja uzročnika podražaja sluznice dišnih putova.Podražaj na kašalj mogu izazvati strana

tijela,čestice prašine,hlapljiva kemijska sredstva,promjene u temperaturi i kod djece najčešće,nakupljanje sekreta koji nastaje zbog alergije ili upale na sluznici dišnih puteva.

Razlikujmo produktivni (vlažni,zreli) od neproduktivnog (suhog, podražajnog) kašlja.

Petak, 22 Siječanj 2016 07:56

Povišena tjelesna temperatura uobičajena je i zdrava reakcija tijela na bolest.To je znak da se tijelo bori s infekcijom te da imunološki sustav dobro funkcionira.Najčešći uzroci su virusne i bakterijske infekcije,dok su ostali uzroci, npr. autoimune i maligne bolesti,sunčanica i sl.,znatno rjeđi.

Ponedjeljak, 13 Srpanj 2015 12:30

new-1

Uši glave su maleni insekti,paraziti smečkasto-sivkaste boje,dugi od 2 do 4 mm.Žive isključivo na vlasištu,u kosi čovjeka,a van njega ne mogu preživjeti dulje od 48 sati.Ne ukopavaju se u kožu već se drže za vlasi i po njima se kreću.

Žive uši se hrane krvlju sišući kožu glave domaćina nekoliko puta dnevno na kojoj onda ostaju mala ispupčenja crvenkaste boje.Prilikom hranjena ispuštaju tekućinu kojom izazivaju intenzivni i neugodan svrbež glave te se dijete grebe zbog čega po koži glave mogu nastati ogrebotine koje se mogu inficirati.Uš bez krvi kojom se hrani može preživjeti najviše 2 dana.Žive prosječno oko 2 mjeseca,a ženka tokom svog života snese do 200 jajašaca(gnjida) koje odlaže lijepeći ih uz korijen kose.Gnjide su jajolikog oblika,bjeličasto-sjajne boje i za razliku od prhuti teško se skidaju.

Petak, 12 Lipanj 2015 12:51

sunce

Sunce je, kao izvor života, neophodno za život kako cijele planete tako i čovjeka.Sunce ima antibakterijski učinak,podiže imunitet i utječe na raspoloženje.Sunčevo je zračenje neophodno za sintezu vitamina D čime se pospješuje apsorpcija kalcija neophodnog za jače i zdravije kosti.

Nebrojive su dobrobiti sunca no treba ih koristiti oprezno i sa mjerom.

Četvrtak, 04 Lipanj 2015 14:43

Obzirom na brojne upite vezane uz aktualnu temu cijepljenje/ne cijepljenje i vrtić,odlučili smo i ovim putem informirati roditelje.

Temeljem članka 18., stavka 1. i 3. Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi(NN 10/97) ministar zdravstva uz suglasnost ministra prosvjete i športa donio je Program zdravstvene zaštite djece,higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima(NN 105/02;55/06).
U točki III. Programa zdrav. zaštite djece,higijene i pravilne prehrane,između ostalog,stoji
slijedeće:

Petak, 27 Ožujak 2015 09:47

konju.jpg

Konjuktivitis ili upala očne spojnice često je oboljenje koje je prisutno među djecom u kolektivu.Konjuktivitis može biti alergijski,izazvan kemijskim sredstvima,te bakterijski i virusni odnosno infektivni konjuktivitis.

Ponedjeljak, 23 Veljača 2015 08:30

new-1Donijeti liječničku potvrdu nakon bolesti nije samo neki naš hir kojim vas gnjavimo,iako vam se možda baš tako čini i ne vidite pravu svrhu toga.Donijeti ispričnicu zakonska je obaveza.Prema podacima na ispričnici dužni smo u vrtiću pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga,evidentirati ih u osobnu dokumentaciju djeteta,a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanaka prezentirati u službenom izvješću.

Subota, 14 Veljača 2015 09:11

zdravstveni-voditelj

Nakon infekcije gornjih dišnih puteva, proljev je, po učestalosti, drugi po redu poremećaj (infekcija) rane dječje dobi. Ako se pažljivo ne liječi, može imati ozbiljne posljedice u ranim godinama.

Infekcije probavnog sustava kod djece najčešće su izazvane rota ili adenovirusima. Bolest se očituje povišenom temperaturom, proljevom,
povraćanjem i bolovima u trbuhu. Crijevne infekcije kod djece obično prolaze same od sebe. Nakon 1-2 dana prestaje povraćanje, nakon 2-5 dana pada temperatura i smanjuje se broj stolica, a za potpunu normalizaciju probave treba 7-14 dana.

Četvrtak, 22 Siječanj 2015 12:19

new-1S prvim hladnijim zimskim danima počinju i „zimske poteškoće", naročito u dječjoj populaciji. Tako djeca često pate od kašlja, hunjavice, grlobolje uz povišenu temperaturu, koji ako se ne izliječe, prelaze u kronične smetnje, najčešće upale uha i bronhitis.

Valja razlikovati prehladu i gripu, odnosno virusne i bakterijske infekcije kako bi se pravilno i na vrijeme postupilo. Prehlada i gripa prenose se kapljičnim putem (kihanjem/kašljanjem). Važno je znati da kod gripe i prehlade ANTIBIOTICI NE POMAŽU jer oni djeluju samo protiv bakterija, a uzročnici su VIRUSI.

I dok se lakše prehlade uspješno liječe „kod kuće", u slučaju gripe, liječenje DJECE valja povjeriti liječniku, jer virus gripe izrazito slabi imunološki sustav pa je moguć razvoj sekundarnih, bakterijskih infekcija kao što je upala pluća, a tada je neizbježna antibiotska terapija.

Petak, 09 Siječanj 2015 18:36

GettyImages_107429842.jpg

Foto: Ilustracija

Novi zdravstveni voditelj u vrtiću "Tamaris" je viša med. sestra Marina Juričev-Martinčev a evo što je poručila roditeljima vrtičke djece:

Please publish modules in offcanvas position.